top of page

Üzgünüz Hataydı…VENTİLATÖR ÖLDÜRÜR !

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2023

Op. Dr. Bilgehan Bilge

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı

Yazıdan SATIR BAŞLARI…

● Tüm dünyada hastalar gerekli-gereksiz entübe edildi ve ventilatöre bağlandı. Bu bir nev’i askeri tabir ile “atış serbest” emridir.

● Üzerinde fazla araştırılmamış, düşünülmemiş bir karar olarak tıp tarihine geçmiştir.

● Çünkü arka arkaya gelen saygın bilim merkezlerinin verileri birbirini desteklemekte ve şu sonuca ulaşmaktadır. : Ventilatör öldürür!..

● Şimdi biliyoruz ki, ki 2013’de de biliyormuşuz, ventilatör çok gerekmedikçe bu virüs salgınında kullanılmamalıdır. Ancak henüz üç - dört ay önce bilim insanları öyle bir yaygara kopardılar ki!.. Sanki ventilatör olmadan bu hastalık iyileşemez algısı oluştu kamuoyunda.

● Hekimlik usta-çırak işidir. Ve kadim bilgiler her zaman değerlidir. Şimdi panik halinde hekimler kadim bilgilerden uzak görüş beyan edebilir ve hatta dün ak dediklerine bu gün kara diyebilir.

 

VENTİLATÖR İÇİN "SORRY!.."

Ventilatör: Solunum destek cihazı, çelik ciğer..

Covid-19 salgınının zirve yaptığı tarihlerde. Bilim insanları (Hekimler) hastalığın tedavisi için gereken altın standart olarak hastaların ventilatöre bağlanması gerektiğini açıkladılar.

Tüm dünyada hastalar "gereklilik-ihtiyaç-yelpazesi" genişletilerek "entübe" edildi ve ventilatörlere bağlandı.

Gereklilik yelpazesinin genişletilmesi tanımının günlük hayattaki tam karşılığı yaklaşık olarak: Gerekli, gereksiz kullanma halidir. Bir nev'i askeri tabir ile "atış serbest" emridir.

Bu karar alındığı tarihten önceki tıp literatürü ventilatör konusunda hekimleri uyaran binlerce bilgi birikimi ve deneyim içerir.

Öyle ki; Hiç bir sağlık problemi olmayan bir insanın ventilatöre bağlanması bile "ölüm" dahil pek çok yan etkiye sahiptir.

Bir hastanın ventilatöre bağlanması için gereken şartlar ilgili hekimler tarafından ayrıntıları ile incelenir, tartışılır ve fayda risklerden fazla ise karara bağlanır.

Bu karar hastadan hastaya değişir. Yani aynı hastalık nedeni ile tedavi gören bir hasta için entübasyon ve ventilatöre bağlanma ortak kararı, diğer hasta için gerekli olmayabilir ve hatta ölümcül riskler barındırabilir.

İşte bu bilgiler göz önüne alındığında Covid-19 hastaları için "genişletilmiş gereklilik yelpazesi" üzerinde fazla araştırılmamış, düşünülmemiş bir karar olarak tıp tarihine geçmiştir.

Covid-19 hastalarının "gereksiz" yere ventilatöre bağlanmalarının tedavide fayda değil tam tersi ileri derecede zarara yol açtığı ile ilgili ilk bilimsel çalışma sonuçları yayınlandığında tüm dünya hekimleri inanılmaz bir şaşkınlık içerisinde kalmıştır. Hekimlerin büyük bir kısmı bu gerçeği yani " gereksiz ventilatöre bağlanma neticesinde gerçekleşmiş ölümleri" kabul etmekte oldukça zorlanmıştır. Bu çaresiz inkar ve gerçeği reddetme elbette kanıtsal değil daha çok vicdani bir reddir. Çünkü arka arkaya gelen saygın bilim merkezlerinin verileri birbirini desteklemekte ve şu sonuca ulaşmaktadır. : Ventilatör öldürür!..

Tıp garip bir bilimdir. Gereksiz yere yapılan tüm işlemler hüsran ile sonuçlanır.

Bu yüzden tıp tarihi gerekli işlemler kadar gereksiz işlemler konusunda da bilgi verir.

Gereksiz ventilatör uygulaması ile ilgili yüksek ölüm oranlarına dikkat çeken ve artık tüm dünya tarafından çalışma sonuçları kabul edilen bilim insanlarının konu hakkındaki yorumlarından bir kaç örnek vermek istiyorum.

"Üzerinde hiç düşünmeden ve eski bilgileri görmezden gelerek bazı hastalarımızı endikasyonsuz (gerekmeden) entübe ettik. Üzgünüz. "

"Genişletilmiş endikasyonu öncelik tanıma kaygısı ile özellikle meslektaşlarımıza uyguladık. Pek çoğunu kaybettik. Utanç verici bir hataydı."

"Bu gün elimizde olan veriler yeni değil. SARS virüsü (MERS-SARS) ile ilgili bilgilerimiz çok daha eski. Ve bu tip virüslerde ventilatörlerin kullanılması ile ilgili tehlike konusunda bilgi ve tecrübeler var. Bunlardan yararlanmadık. Üzgünüz.."

Yaklaşık 42 saygın bilim insanı bu ve buna benzer açıklama yaptı konu ile ilgili.

İngilizce’de "üzgünüm” ve “özür dilerim” 'i ifade eden kelime aynı.

Şimdi biliyoruz ki. Ki 2013 de de biliyormuşuz.

Ventilatör çok gerekmedikçe bu virüs salgınında kullanılmamalıdır.

Ancak henüz üç - dört ay önce

Bilim insanları öyle bir yaygara kopardılar ki!..

Sanki ventilatör olmadan bu hastalık iyileşemez algısı oluştu kamuoyunda.

Elon Musk bile bıraktı işi gücü ventilatör üretimine girişti.

Diğer ülkeleri bilemem.

Sağlık bakanlığı verilerine göre ülkemizde ventilatör sayısı 50.000 civarında.

Genişletilmiş gereklilik döneminde bile bu cihazların %2 (yüzde iki)'sine ihtiyaç duyuldu.

Hekimlik usta-çırak işidir. Ve kadim bilgiler her zaman değerlidir. Şimdi panik halinde hekimler kadim bilgilerden uzak görüş beyan edebilir,

Ve hatta dün ak dediklerine bu gün kara diyebilir.

Ve hatta birbirlerine farklı düşündükleri için uluorta hakaret edebilir.

Su akar yolunu bulur.

Gerçek, er ya da geç tüm kirlenmelerden arınarak ortaya çıkar.

Op. Dr. Bilgehan Bilge

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı

24 Haziran 2020



Kaynaklar:



İlişkili Haberler:

ABD'li Hekim: Basınçlı Suni Solunum Hastaya Yarardan Çok Zarar Veriyor



1.185 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page