top of page

N95 MASKE BİLE Virüsün Vücudunuza Girişini ENGELLEMEZ | Beyin Cerrahı Dr. B.Bilge

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2022


Ayrıntılı bir açıklama daha yapma zamanı geldi. Her konu ile ilgili ayrıntılı bilgi verdiğim halde. Tüm makalem içerisinden tek bir cümle seçerek beni yerden yere vuran arkadaşlar var.

“Abdestsiz namaz kılmak günahtır” yazıyorum. Kötü niyetli olan biri “Bilgehan Bilge diye bir adam var. Namaz kılmak günahtır.” dedi diye yaygara yapıyor. Veya tüm makaleyi okumadan yorum yapanlar var.

Emin olun kızmıyorum. Ben hekimim. Normal dışı ile mücadele ederim. Bu güne kadar hiçbir hastamla kavga etmedim. Adı üzerinde hastadır o. Acısı olan, endişesi olan bir insan ile tartışılır ve kavga edilir mi?

Konuyu özetleyelim: Maske takılması ile ilgili 5 görüş bildirdim. Kişisel görüşlerim değil.

Bunlar, 2018 tarihine kadar saygın bilim dergilerinde yayınlanmış makaleler ile yapılmış deneysel klinik ve laboratuvar çalışmaların özeti ve bu çalışma sonuçları ile ilgili yorumlar.

Sürecin, yani salgının başından itibaren maske ile ilgili olarak 5 temel bilgiyi paylaştım sizlerle.

  1. Tıbbi maskeler, cerrahi maskeler, N95 ve bez maskeler Covid-19 tipinde bir virüs için KORUYUCU DEĞİLDİR.

  2. Maskeler bir süzgeç veya kolektör gibi YÜZEYLERİNDE VİRÜS BİRİKTİRİR. Yüksek sayıda virüsün bulaşıcılığı ve hastalık yaratma potansiyelinin çok daha tehlikeli olduğu bilinen bir konudur.

  3. Maskeler kan oksijen miktarını azaltır. Bu durum çeşitli kalp damar, beyin damar hastalıkları, KOAH, Amfizem gibi akciğer hastalıkları için YÜKSEK RİSK OLUŞTURUR.

  4. Maske üretiminde kullanılan sentetik ve kimyasal ürünler ALERJİK REAKSİYON yaratma potansiyeli içerir.

  5. Kontrolsüz bir şekilde güvenli üretim şartları denetlenmeden üretilen maskelerin ileride kanser, toksik organ hasarı ve alerjik hastalıklar oluşturduğu gerçeği ile karşılaşabiliriz.

Bugün bile maske kullanan hastaların önemli bir kısmında nefes darlığı, göğüs sıkışması, gözlerde kızarıklık, cilt döküntüleri ve kaşınma, geniz yanması gibi yoğun şikayetler dikkate alınmalıdır.

Triko-bez ev yapımı maskeler ile tıbbi veya cerrahi maskelerin Covid-19 tipi virüsler için KORUYUCU OLMADIĞI bilinen bir gerçektir.

Maske kullanımını savunan bilim insanları bile maske konusunda;

  • “koruyucudur” demezler,

  • “koruyucu olabilir” derler, yani “bir ihtimal koruyabilir” ifadesini kullanırlar.

İşte bu görüş tamamen kişisel düşüncedir.

Üstelik “koruyabilir” demeden önce “maskenin ideal bir şekilde takılması halinde” bu ihtimalden bahsederler.

Halbuki deneysel çalışmalar;

  • Bez maskelerde %80 oranında,

  • Cerrahi maskelerde %65 oranında,

  • N95 maskelerinde %5 oranında

“koruyamama- geçirgenlik“ olduğunu ortaya koyar.


“Olsun, az da olsa koruyor” diyebilirsiniz.

Verilen bu oranlar KORUMA oranı DEĞİL, virüs partikülü GEÇİRME oranıdır.

Yani %95 koruyan bir maske sizi %95 HASTALIKTAN KORUMAZ. Sadece maruz kaldığınız virüslerin %95’ini filtreler, GERİ KALANINI SOLUNUM YOLLARINIZA GÖNDERİR.

Bir anda 1 milyon virüs partikülüne maruz kaldığınızda bu virüslerin (300 nanometreden büyük olanlarının) 950.000 tanesi maskenizde kalır. 50.000 tanesi solunum yoluna gider. Hastalanmanız için 1.000 partikül yeterli.

Yani çok mükemmel bir şekilde taktığınız N95 BİLE bu sayının 50 kat kadarı virüsün vücudunuza girişini ENGELLEMEZ.

N95 ise içlerinden en güvenlisi kabul edilse de: Yüz anatomisine uygun ve sıkı bir şekilde takıldığında 300 nanometre ve daha büyük parçacıkları %95 oranında filtreler. Covid-19’un büyüklüğü 50-200 nanometredir.

Maskelerin yetersizliği ve tehlikesinin en güzel kanıtı, sağlık profesyonellerinin hastalanma oranlarıdır. Maske takmayan ve sıkı maske takan ülkeler arasında istatistiki olarak fark olmaması ve hatta sıkı maske kullanımı sonrasında bile virüse yakalananlar, hasta sayısının zirve yaptığı coğrafyalardadır.

Bilim insanları bu beklenmeyen sonuç için iki savunma mekanizması geliştirmiştir.

  1. Virüs’ün yarıdan daha çok oranda doğrudan damlacık yolu ile değil, temas edilen yüzeylerden kontaminasyona (bulaştırmaya) sebep olduğunu ileri sürerler.

  2. Toplumun maske kullanmayı bilmediğinden dem vururlar.

Her iki görüş de “ÇARESİZLİK” ürünüdür. Maskenin meydana getirdiği tüm riskler göz önüne alındığında, fayda değil zarar verdiği açıktır.

Şimdi bana ait olmayan. Bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçları ile ilgili birkaç örnek vereceğim. 2019 yılına kadar yapılmış yüz binlerce benzer sonuç içeren araştırma sonuçlarını da konu ile ilgilenen arkadaşlar literatürde bulabilir.


  • “Cerrahi bir maske, tasarım gereği, havada öksürük, hapşırma veya bazı tıbbi prosedürlerle bulaşabilen çok küçük parçacıkları filtrelemez veya engellemez. Cerrahi maskeler ayrıca yüz maskesinin yüzeyi ile yüz arasındaki gevşek uyum nedeniyle mikroplardan ve diğer kirleticilerden tam koruma sağlamaz” "N95 Solunum Maskeleri ve Cerrahi Maskeler (Yüz Maskeleri)". ABD Gıda ve İlaç İdaresi. 2020-03-11. Erişim tarihi:2020-03-28. Bu makalede, herkese açık olan bu kaynaktan gelen metin yer almaktadır.

  • Cerrahi maskeler, kullanıcıyı havadaki bakterileri veya virüs parçacıklarını solumaktan korumak için tasarlanmamıştır ve bu amaçla tasarlanmış solunum cihazlarından daha az etkilidir. "Sağlık Çalışanları İçin Havadaki Bulaşıcı Ajanlara Karşı Solunum Koruması: Cerrahi maskeler çalışanları korur mu?" İSG Gerçek Sayfaları Yanıtlar. Kanada İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi. 2017-02-28. Erişim tarihi: 2017-02-28.

  • Bununla birlikte, bir çalışma, "iyi" filtreleri olan cerrahi maskeler için bile, deneklerin% 80-100'ünün OSHA tarafından kabul edilen bir kalitatif uyum testinde başarısız olduğunu ve kantitatif bir testte% 12-25 sızıntı olduğunu gösterdi. Brosseau, Lisa; Ann, Roland Berry (2009-10-14). "N95 Solunum Maskeleri ve Cerrahi Maskeler". NIOSH Bilim Blogu. Erişim tarihi: 2020-03-28. Bu makalede, herkese açık olan bu kaynaktan gelen metin yer almaktadır.

  • Topluluk ve ev ortamlarında, yüz maskelerinin ve solunum cihazlarının kullanımı genellikle önerilmez. Yakın temastan kaçınmak ve iyi el hijyenini korumak gibi diğer önlemler tercih edilir. "Yeni Grip A (H1N1) Virüs İletimini Azaltmak için Yüz Maskesi ve Solunum Cihazı Kullanımı için Geçici Öneriler". Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. 27 Mayıs 2009.

Dr. Bilgehan Bilge

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı



İlişkili Haberler:

Yazıdan Satır Başları...

Başlangıçta,

“maske üretimi” henüz yeterli değilken size dendi ki:

  • Maske sizi korumaz. Hatta yetersiz oksijen aldığınız için virüsün bulaşma ve hastalandırma riskini arttırır.

Derken,

maske imalatı ve stoklar belirlendi.

  • Maskeyi sadece hasta olan taksın. Ve sadece sağlık profesyonelleri kullansın. Diğerlerinin takmasına gerek yok!.. Ama isteyen takabilir.

Ve final:

  • Hepiniz maske takın. Takmayan ölür mesajı geldi.

Yetmedi:

  • Takmayan cahil, toplum düşmanı ve hatta vatan haini ilan edildi.

Yetmedi:

  • Zorunlu hale getirildi ve hatta takmayan cezalandırılacak. Denildi.

Yazının Tamamı için tıklayınız


MASKE ÖLDÜRÜR! Beyin Cerrahından Uyarı: Zorunluluk ÇOK BÜYÜK HATA! - Dr. Bilgehan Bilge Bu karar, çok ciddi ve çok büyük bir hata!.. Ve maalesef bu hatalı kararı körükleyenler benim meslektaşlarım. Meslektaşlarım derken yanlış anlaşılmasın. Cerrahlar değil. Körükleyenler klinisyen hekimler. Halk sağlığı uzmanları, mikrobiyologlar, enfeksiyon hastalıkları uzmanları, dahiliye uzmanları.

Maskeler Mikrobiyolojik Açıdan Maske Değerlendirmesi | Avusturyalı Biyolog Clemens Arvay

  • ÇOK KOLAY ANLAŞILIR olan FARKLI BİR BAKIŞ AÇISIYLA...

  • Virüs, kıyafetlerimiz ve hava ile temas ettiğinde ÇOK HIZLI bir şekilde etkisiz hale gelir. Çünkü virüsler KURUMAYA karşı çok dayanıksızdır. ...

Doktorların %90'ı YÜZ MASKESİ Kullanımını ZARARLI Buluyor | Dr. Rashid Buttar ve 100 Doktor Paneli


Kaynaklar:

2.449 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page