top of page

Corona Virüsü Paniğini Sorgulayan 12 Uzman

Güncelleme tarihi: 5 Nis 2020

İngiliz Online Haber Sitesi OffGuardian'ın Haberi

Haberin Videosu (57:34 -1:12:16) Doctors and Scientists Against Coronavirus



Prof Dr Sucharit Bhakdi

Mikrobiyoloji uzmanı. Mainz de Johannes Gutenberg Universitesinde profesor ve Tıbbi mikrobiyoloji ve Hijyen enstitüsünün başkanıydı ayrıca Alman tarihinde en çok alıntı yapılan araştırma bilim adamıdır.

Yeni virüsle, 1 milyon enfektenin önümüzdeki 100 gün boyunca günde 30 ölüme yol açacağından korkuyoruz. Fakat; "normal koronavirüs (covid-19 olmayan)" testi pozitif olan 20, 30, 40 veya 100 hastanın her gün ölmekte olduğunun farkında değiliz.

[Hükümetin COVID19 önlemleri] garip, saçma ve çok tehlikelidir […] Milyonlarca insanın yaşam beklentisi kısalıyor. Dünya ekonomisi üzerindeki korkunç etki, sayısız insanın varlığını tehdit ediyor. Tıbbi bakımdan ise sonuçları çok çarpıcıdır. Zaten ihtiyacı olan hastalara yönelik hizmetler azaltılmış, ameliyatlar iptal edilmiş, hastane personeli azalmaktadır.

Bütün bunlar tüm toplumumuzu derinden etkileyecektir.



Dr Wolfgang Wodarg

Akciğer ve solunum yolları konusunda uzmanAlman hekimdir. Politikacı Avrupa konseyi parlementerler birliği eski başkanıdır. 2009 yılında Domuz Gribi Pandemisine karşı Avrupad’a iddia edilençıkar çatışmalarını araştırmaya yönelik bir soruşturma talep etmiştir.

YouTube - Corona Paniğinin İç Yüzü | Dr Wolfgang Wodarg (13.03.2020)

Politikacılar, kurumları için kaynak (finansman) bulmak için göz önünde olmak isteyen bilim adamları ile sınanmaktadırlar. Şu anda dikkatlerden kaçan şey mantıklı bir bakış açısının ortadan kalkmasıdır.

Sormamız gereken sorular şunlardır: Bu virüsün tehlikeli olduğuna nasıl karar verdiniz? Önceden bu durum nasıldı? Geçen sene de aynı durum meydana gelmemiş miydi? Bu gerçekten yeni bir durum mu?

Bunlar gözden kaçmaktadır.



Prof Dr Joel Kettner


Manitoba Üniversitesi Toplum Sağlığı Bilimleri’nde professor ve cerrah , Manitoba Eyaleti Halk Sağlığı Başkanı ve Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi Müdürü.

Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Pandemi hakkında konuşmuyorum, çünkü her yıl bir tane olmak üzere 30 tanesini gördüm. Buna grip denir. Ve diğer solunum yolu hastalıkları virüsleri, ne olduklarını her zaman bilmiyoruz. Ama bu reaksiyonu hiç görmedim ve nedenini anlamaya çalışıyorum.

[…]

Halka verilen mesajlar bakımından endişeleniyorum, insanlarla temas kurma, insanlarla aynı alanda olma, ellerini sıkma, insanlarla toplantı yapma korkusu hakkında endişeliyim. Bununla ilgili birçok sonuç için endişeleniyorum.

[…]

Şimdiye kadar en fazla vaka ve ölümün yaşandığı Hubei eyaletinde, bildirilen gerçek vaka sayısı 1000 kişi başına 1 ve bildirilen gerçek ölüm oranı 20.000'de 1'dir. Belki de bu, olaylara farklı bir bakış açısı ile bakmaya yardımcı olabilir.



Prof Dr John Ioannidis

Stanford Üniversitesi Tıp fakültesi Sağlık Araştrma ve Biyomedikal Veri Bilimleri’nde Tıp Profesörü, Stanford Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesinde İstatistik Profesörü. Stanford Önlem Araştırma Merkezi Müdürü ve Stanford Üniversitesi Meta araştırma Yenilik Merkezinde eş başkandır. Ayrıca Avrupa Klinik araştırmalar dergisinde baş editördür. Ionnia Tıp Fakültesinde Hijyen ve Salgın Hastalıklar Departmanında başkandı ayrıca Tufts Tıp Fakültesinde yardımcı doçentti.

Hekim bilimadamı ve bir yazar olarak kanıta dayalı tıp , salgın hastalıklar veri bilimleri ve klinik araştırmalara katkılarda bulunmuştur.. Buna ek olarak Meta araştırmalar alanında öncülük etmiştir. Basılı birçok araştırmanın iyi bilimsel kanıt standartlarını karşılamadığını göstermiştir.

SARS-CoV-2 için test edilmiş hastalar orantısız olarak ciddi semptomları ve kötü sonuçları olan hastalardır. Çoğu sağlık sistemi sınırlı test kapasitesine sahip olduğundan, seçim yanlılığı yakın gelecekte daha da kötüleşebilir.

Kapalı bir nüfusun tümünün test edildiği durumlardan biri Diamond Princess gemisi ve karantina yolcularıydı. Vaka ölüm oranı % 1'di, ancak bu, Covid-19'dan ölüm oranının çok daha yüksek olduğu, büyük ölçüde yaşlı bir popülasyondu.

[…]

Covid-19 vakası ölüm oranı bu kadar düşük olabilir mi? Hayır, bazıları yaşlı insanlarda, yüksek orana işaret ediyor. Bununla birlikte, onlarca yıldır bilinen hafif veya soğuk algınlığı tipi koronavirüsler bile bakım evlerinde yaşlıları enfekte ettiğinde vaka ölüm oranları % 8'e kadar çıkabilmektedir.

[…]

Orada yeni bir virüs hakkında bilgimiz olmasaydı ve PCR testleri olan bireyleri kontrol etmemiş olsaydık, “grip benzeri hastalıklara” bağlı toplam ölümlerin sayısı bu yıl olağandışı görünmüyordu. En fazla, bu gribin bu sezon ortalamadan biraz daha kötü göründüğünü rastgele belirtmiş olabiliriz.



Dr Yoram Lass

İsrailli hekim, politikacı ve Sağlık Bakanlığı eski Genel Müdürüdür ayrıca Tel Aviv Üniversitesi Tıp Fakültesinde yardımcı Dekan olarak çalışmış, 1980lerde Bilime dayalı bir televizyon programı olan Tatzpit’i sunmuştur.

İtalya, herhangi bir Avrupa ülkesinin üç katından fazla, solunum problemlerinde muazzam morbiditesi (hastalık oranı) ile bilinir. ABD'de düzenli bir grip mevsiminde yaklaşık 40.000 kişi ölüyor ve şimdiye kadar çoğu Washington, Kirkland'daki bir bakımevinde 40-50 kişi koronavirüsten öldü.

[…]

Her ülkede, koronavirüsten ölenlere kıyasla normal (mevsimsel) gripten daha fazla insan ölmektedir.

[…]

… Hepimizin unuttuğu çok güzel bir örnek var: 2009'daki domuz gribi. Meksika'dan dünyaya ulaşan bir virüstü ve bu gribe karşı herhangi bir aşı uygulanmadı. Ama o da ne? O zamanlar Facebook yoktu ya da belki de vardı ama hala emekleme dönemindeydi. Koronavirüs, aksine, halkla ilişkileri olan bir virüstür.

Hükümetlerin virüsü bitirebileceğini düşünen kişiler tamamen yanılmaktadırlar.



Prof Dr Pietro Vernazza

İsviçreli Tıp doktoru St Gallen Cantonal Hastanesinde enfeksiyon hastalıklarında uzman ve Sağlık politikası Profesörü .

İtalya'dan bize ulaşan güvenilir veriler ve Çin'deki yayılımı inceleyen ünlü bilim dergisi Science'da yayınlanan epidemiyologların bir çalışması bulunmaktadır. Bu, tüm enfeksiyonların yaklaşık yüzde 85'inin kimsenin enfeksiyonu fark etmeden meydana geldiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Ölen hastaların yüzde 90'ının 70 yaşın üzerinde olduğu, bunların %50’sinin de 80 yaşın üzerinde olduğu belirtilmiştir.

[…]

İtalya'da, “Science” dergisinin bulgularına göre, teşhis edilen her on kişiden biri ölüyor, bu da istatistiksel olarak enfekte olan her 1000 kişiden biri demektir. Her bir vaka trajiktir, ancak sıklıkla - grip mevsimine benzer şekilde - yaşamlarının sonunda olan insanları etkiler.

[…]

Eğer okulları kapatırsak, çocukların hızlı bir şekilde bağışıklık kazanmalarına engel oluruz.

[…]

Bilimsel verileri politik kararlara daha iyi bir şekilde entegre etmeliyiz.



Frank Ulrich Montgomery


Alman Radyolog , Dünya Tıp Birliği başkan vekili ve Alman Tıp Birliği eski başkanı

Ben bir karantina hayranı değilim. Böyle bir şey empoze eden herkes, ne zaman ve nasıl tekrar karantinanın kaldırılacağını da söylemelidir. Virüsün uzun süre bizimle olacağını varsaymamız gerektiğinden, ne zaman normale döneceğimizi merak ediyorum?

Okulları ve kreşleri yıl sonuna kadar kapalı tutamazsınız. Çünkü aşı olana kadar en azından bu kadar zaman alacak. İtalya karantina uygulamıştır ama bu ters tepmiştir. Hastanelerdeki kapasite sınırlarına ulaştılar, ancak karantina içinde virüs yayılmasını yavaşlatamadılar.



Prof Hendrik Streeck

Alman HIV araştırmacısı, salgın hastalık uzmanı ve klinik trialist. Viroloji Profesörü Bonn Üniversitesi HIV araştırma ve Vİroloji enstitüsünde müdür.

Yeni patojen o kadar tehlikeli değil, Sars-1'den bile daha az tehlikeli. Özel olan, Sars-CoV-2'nin üst boğaz bölgesinde çoğalması ve bu nedenle virüsün boğazdan boğaza sıçraması nedeniyle çok daha bulaşıcı olmasıdır. Ama bu da bir avantaj: Sars-1 akciğerlerde çoğaldığından, bulaşıcı değil, ama kesinlikle akciğerlere biniyor, bu da onu daha tehlikeli hale getiriyor.

[…]

Ayrıca, Almanya'daki Sars-CoV-2 ölümlerinin sadece yaşlı insanlar olduğunu da dikkate almalısınız. Örneğin Heinsberg'de, daha önce hastalığı olan 78 yaşında bir erkek kalp yetmezliğinden ve Sars-2 akciğer tutulumu olmadan öldü. Enfekte olduğu için doğal olarak Covid 19 istatistiklerinde yer alıyor. Ancak soru, Sars-2 olmadan bile ölüp ölmeyeceğidir.



Dr Yanis Roussel

Enfeksiyon hastalıkları takımı, Fransa Hükumeti için gelecek için yatırımlar programı çerçevesinde korona virus ölüm oranları hakkında emsal değerlendirme çalışması yürütüyor.

Linked In

SARS-CoV-2 muhtemelen abartılmaktadır. Her yıl 2.6 milyon insanın solunum yolu enfeksiyonlarından öldüğünü bilmekle beraber, SARS-CoV-2 hakkında çalışmalar yapılırken 4000’den az ölüm belirtilmiştir.

[…]

… Diğer koronavirüslerin sistematik çalışmalarının (henüz SARS-CoV-2 için değil), asemptomatik taşıyıcıların yüzdesinin semptomatik hastaların yüzdesine eşit veya daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. SARS-CoV-2 için aynı veriler yakında mevcut olabilir ve bu da bu spesifik patolojiyle ilişkili göreceli riski daha da azaltacaktır.



Dr David L. Katz

Amerikalı hekim, Yale üniversitesi önlem araştırma merkezi kurucu müdürü.

Normal yaşamın neredeyse tamamen ortadan kalkmasından - okullar ve işletmeler kapandı, toplantılar yasaklandı - sosyal, ekonomik ve halk sağlığı sonuçlarından, virüsün doğrudan yayılmasından (bulaşmasından) daha tehlikeli olacağı için derinden endişeliyim. Borsa eskisi gibi olacaktır, ancak birçok işletme asla geri dönmeyecek. Ortaya çıkması muhtemel işsizlik, yoksulluk ve umutsuzluk halk sağlığı için büyük sorunlar ortaya çıkaracaktır.



Prof Michael T. Osterholm

Minesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Politikası Merkezinde Müdür ve yönetim kurulu üyesi profesördür.

Ofislerin, okulların, ulaşım sistemlerinin, restoranların, otellerin, mağazaların, tiyatroların, konser salonlarının, spor etkinliklerinin ve diğer mekanların süresiz olarak kapatılmasının ve tüm çalışanlarının işsiz bırakılmasının etkisini düşünün. Muhtemel sonuç sadece bir depresyon değil, bir aşı hazır olmadan veya doğal bağışıklık alınmadan çok önce kalıcı olarak kaybedilen sayısız işle birlikte tam bir ekonomik çöküş olacaktır.

[…]

En iyi alternatif, ciddi hastalık riski düşük olanların çalışmaya devam etmesine, iş ve üretim faaliyetlerini sürdürmesine ve toplumu “yönetmesine” izin verirken, aynı zamanda daha yüksek riskli kişilere fiziksel uzaklaşma ve sosyal mesafe yoluyla kendilerini korumalarını tavsiye edecektir. Bu savaş planıyla, hayatlarımızın dayandığı finansal yapıyı yok etmeden yavaş yavaş dokunulmazlık kurabiliriz.



Prof Dr Peter Goetzsche

Kophenag Üniversitesinde Klinik Araştırma Tasarımı ve Analizi Profesörü ,Cochrane İTıp işbirliği kurucusudur. Tıpta yozlaşma ve ilaç şirketlerinin gücü üzerine çeşitli kitaplar yazmıştır.

Asıl sorunumuz, hiç kimsenin çok acımasız önlemler için başını belaya sokmamasıdır. Sadece çok az şey yaparlarsa başları derde girer. Yani politikacılar ve halk sağlığı ile çalışanlar yapmaları gerekenden daha fazlasını yapıyorlar.

2009 influenza pandemisi sırasında böyle bir acımasız önlem uygulanmadı ve her yıl kış olduğu için her yıl olduğu gibi her kış uygulanamaz. Tüm dünyayı kalıcı olarak kapatamayız.

Salgının çok önce azaldığı ortaya çıkarsa, bunun için kredi almak isteyen bir sıra insan olacak. Ve bir dahaki sefere acımasız önlemlerin tekrar uygulanacağından emin olabiliriz. Ama kaplanlar hakkındaki şakayı hatırla. “Neden kornayı üflüyorsun?” "Kaplanları uzak tutmak için." “Ama burada kaplan yok.” "İşte gördün mü!"

4.833 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page