top of page

NATURE Bilim Dergisi: ASEMPTOMATİK Kovid19 vakalarının BULAŞICI olduğuna dair KANIT YOK (20.11.2020)

Güncelleme tarihi: 18 Tem 2021

Yazıdan SATIR BAŞLARI…

  • Çin’de, Wuhan'ın neredeyse tüm sakinlerini içeren devasa bir tecrit sonrası yapılan Kovid-19 test sonuçlarını analiz eden bilimsel bir çalışma, semptomları olmayan pozitif vakaların hastalığı yaydığına dair hiçbir kanıt bulamadı.

  • 6 yaş ve üzeri tüm sakinlerin yüzde 92'sinden oluşan yaklaşık 10 milyon kişi test edildi. İnanılmaz bir şekilde, yeni semptomatik vaka kaydedilmedi ve sadece 300 asemptomatik vaka (belirti göstermeyen pozitif test) tespit edildi. Bu asemptomatik vakalı kişilerin yakın temasta bulunduğu 1.174 kişinin hiçbiri yeni pozitif sonuç vermedi.

  • Wuhan’daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Lu Zuxun, Haziran ayında belirtisi olmayan insanların virüsü başka insanlara geçtiğine dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.


Wuhan’daki tecrit sonrası analiz sonucuna göre, asemptomatik Covid-19 vakalarının bulaşıcı olduğuna dair 'kanıt yok'

21.11.2020


Çin’de, Wuhan'ın neredeyse tüm sakinlerini içeren devasa bir tecrit sonrası yapılan Kovid-19 test sonuçlarını analiz eden bilimsel bir çalışma, semptomları olmayan pozitif vakaların hastalığı yaydığına dair hiçbir kanıt bulamadı.

(Yayınlanma tarihi : 20.11.2020)


Nature bilim dergisinde yayınlanan analizde, 2019'un sonlarında yeni koronavirüsün ilk vakalarının tespit edildiği şehir olan Wuhan'da Mayıs ve Haziran ayları arasında düzenlenen bir tarama girişiminin sonuçlarına bakıldı. Virüsün kökenleri henüz bilinmemekle birlikte hastalığın geçen yıl eylül ayı gibi erken bir tarihte İtalya'da olabileceğine dair yeni çalışmalar öne sürülüyor.


6 yaş ve üzeri tüm sakinlerin yüzde 92'sinden oluşan yaklaşık 10 milyon kişi test edildi.


İnanılmaz bir şekilde, yeni semptomatik vaka kaydedilmedi ve sadece 300 asemptomatik vaka (belirti göstermeyen pozitif test) tespit edildi. Bu asemptomatik vakalı kişilerin yakın temasta bulunduğu 1.174 kişinin hiçbiri yeni pozitif sonuç vermedi.


Bilimsel yayında, "Belirlenen asemptomatik pozitif vakaların bulaşıcı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı" belirterek, kapsamlı tarama programının sonuçlarının sağlık yetkililerinin "kilitlenme sonrası önleme ve kontrol stratejilerini ayarlamasına" yardımcı olabileceği de ifade edildi.


Analiz, tarama programı sırasında açıklanan ön bulguları doğruluyor gibi görünüyor. Wuhan’daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Lu Zuxun, Haziran ayında belirtisi olmayan insanların virüsü başka insanlara geçtiğine dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi, ancak bu bilgiyle genelleme yapılmaması konusunda da uyarıda bulundu.


Makalenin yazarları, daha önceki çalışmalarda, asemptomatik bireylerin bulaşıcı olduğuna ve daha sonra semptomatik hale gelebileceklerine dair kanıtlar bulunduğunu, ancak Wuhan sakinlerinden testi pozitif çıkanlarının şehrin sıkı bir şekilde kapatılması nedeniyle "düşük miktarda viral yüke" sahip olduğu ve bu nedenle hastalığı diğer insanlara geçiremedikleri teorisini öne sürdüler.


Wuhan, 70 günden fazla süren sıkı bir tecrit altına alındı. Sıkı düzenlemelerle, şehir, Çin'in geri kalanından ayrıldı ve her haneden yalnızca bir kişinin, en fazla iki saat boyunca konutlarını terk etmesine izin verildi.


Makale, Covid-19 kısıtlamalarının etkinliği konusunda giderek artan bir tartışmanın ortasında geldi. Şehir ve hatta ülke çapındaki tecritler ve maske takma zorunluluğu, asemptomatik bireylerin bile hastalığı yayabileceği ve sağlık hizmetlerini istemeden zora sokabileceği gerekçesiyle hayata geçirildi. Bununla birlikte, birçok kişi, kilitlemelerin sosyal ve ekonomik maliyetlerinin sözde faydalardan çok daha ağır bastığını iddia etti ve asemptomatik insanların bulaşıcı olmadığına dair kanıtlara işaret etti.


Haziran ayında Dünya Sağlık Örgütü (WHO), asemptomatik kişilerin nadiren başkalarına Covid-19 bulaştırdığını belirttikten sonra iddiayı desteklemek için yeterli kanıt olmadığını söyleyerek geri adım attı.


KAYNAK :

İLİŞKİLİ HABERLER :

2.292 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page