top of page

23 Mart Raporu

Güncelleme tarihi: 5 Haz 2020

“Journal of Antimicrobial Agents” dergisinin SARS-CoV-2: korkuya karşı veri, başlıklı yazısında Fransa’da bir hastanede yapılan çalışmaya istinaden, SARS-CoV-2 probleminin abartıldığı; SARS-CoV-2’deki ölüm oranının diğer yaygın koronavirsülerden anlamlı ölçüde farklı olmadığı belirlenmiştir.


2019 yılında İtalya’da yapılan bir çalışma sonucu son yıllarda gripten ölümün 7.000 ile 25.000 kişi arasında olduğu belirlenmiştir. İtalya’daki yaşlı nüfusun fazla olması sebebiyle bu değer diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında ve şimdiye kadar Covid-19 sebebiyle gerçekleşenden daha yüksek bir rakamdır.


WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ’nün yeni yayınlanan belgesinde Covid-19’un Influenza’ya kıyasla yaklaşık %50 oranında hızlı değil, yavaş yayıldığı bildirilmiştir. Ayrıca, Covid-19’da hastalığın semptomları belirmeden önce bulaşma oranı Influenza’dan (gripten) daha düşüktür.


İtalya’nın önde gelen doktorlarından biri Lombardei’de görülen “garip pnömoni-zatürre vakalarının” Kasım 2019 yılında görülmeye başlandığını ve yeni virüsten mi (resmi olarak Şubat 2020’de görülen) yoksa Kuzey İtalya’daki tehlikeli yüksek duman seviyesine sahip fabrikalardan mı kaynaklandığı sorusunu gündeme getirmiştir.


Cochrane Medical Collaboration kurucusu, Danimarkalı araştırmacı Peter Gøtzsche, koronanın ”kitle paniği salgını“ olduğunu ve ”İlk kurbanlardan birinin Mantık“ olduğunu yazıyor.


İsrail eski Sağlık Bakanı Profesör Yoram Lass, yeni koronavirüsün “gripten daha az tehlikeli” olduğunu ve tecrit tedbirlerinin “virüse kıyasla daha öldürücü” olduğunu söylemektedir. Ve şöyle eklemektedir; “sayılar panikle eşleşmemektedir” ve “psikoloji, bilime hakim olmaktadır”. “İtalya solunum problemleri sebebiyle diğer Avrupa ülkelerine kıyasla üç kat fazla ölüm oranına sahiptir” diye belirtmektedir.


İsviçreli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Pietro Vernazza, uygulanan tedbirlerin birçoğunun bilime dayanmadığını ve tersine çevrilmesi gerektiğini savunmaktadır. Vernazza’ya göre, çok fazla test yapmanın bir anlamı yoktur çünkü nüfusun %90’ında hiçbir belirti göstermeyecektir. Okulların kapanması, hatta tecritler “ters etki yapacaktır”. Sadece risk gruplarını korumayı, ekonomiyi ve toplumu rahatsız etmemeyi önermektedir.


Dünya Doktorları Federasyon Başkanı Frank Ulrich Montgomery, İtalya’da uygulanan tecrit önlemlerinin “mantıksız” ve “zarar verici” olduğunu ve tersine çevrilmesi gerektiğini söylüyor.“


İsviçre’de, medyanın paniğine rağmen, ölüm oranı neredeyse sıfıra yakındır; en son test pozitif kurbanları 96 yaşındaki palyatif bakım hastası ve 97 yaşındaki altta yatan sağlık sorunları olan bir hastadır.


İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü istatistik raporları İngilizce olarak yayınlanmıştır.



17 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page