top of page

Küresel Isınma Tartışmasını Başlatan İsim Sonradan Yanıldığını mı Düşündü?

  • 1 gün önce
  • 2 dakikada okunur




Videonun Metni :


John Coleman, birçok izleyicimizin bildiği gibi, insan kaynaklı kayda değer bir küresel ısınma olmadığı görüşünü savunmaktadır.


Doğru, onun araştırması, Roger Revelle’in çalışmalarının Al Gore üzerindeki etkisini ortaya koyuyor ve bu oldukça çarpıcı. John?


Revel saygın ve dikkat çekici bir kişiydi; bir bilim insanıydı ve 1950’lerde San Diego’da ciddi bir etki alanına sahipti.

Revel ve bir araştırmacısı, fosil yakıt yanmasıyla havaya salınan karbondioksiti, sera etkisi ve ısınmayla ilişkilendiren ilk modern bilimsel makaleyi yazdı. Bu durum, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve tüm küresel ısınma hareketinin arkasındaki itici güç haline gelen bir araştırma çığının tetikleyicisi oldu.

1960'larda Revel, nüfus çalışmaları için bir merkez kurmak üzere Harvard Üniversitesi’ne geçti. Profesör Revel, öğrenci Albert Gor ile burada tanıştı. Karbondioksit çalışmasının verilerini işlemesi için Gore'u ve sınıf arkadaşlarını dahil etti. Gor o kadar etkilendi ki, bunu bindokuzyüzdoksaniki tarihli "Dengedeki Dünya" adlı kitabında yazdı.


Bu anlatı daha sonra "Rahatsız Edici Bir Gerçek" adlı filme dönüştü. Oscar, Nobel Barış Ödülü ve bazılarına göre 100 milyon dolarlık bir kazanç da bu sürecin sonucu olarak ortaya çıktı.


Roger Revelle'in Başkan Yardımcısı Gore'un hayatında büyük etkisi olduğu şüphesiz. Ama bir de işin ilginç yanı var.

1988'de Roger Revel'in, karbondioksitin "önemli bir sera gazı olduğu" konusunda tereddütleri vardı. İki kongre üyesine mektup yazdı ve 1991'de yeni bilim dergisi Cosmos için ortak bir rapor kaleme aldı. Bu raporda küresel ısınmaya dair güçlü şüphelerini dile getirerek, herhangi bir düzeltici eylemden önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğini savundu.

O noktada, Bay Gor, Revel'i "bunamış" ilan ederek küresel ısınma konusunu tartışmayı reddetti. Ve bu tavrını hâlâ sürdürüyor. Bu konudaki bir tartışma için binlerce dolarlık pek çok teklifi de geri çeviriyor.


1991'de Roger Revel, Kuzey Kaliforniya'daki Bohemian Grove'da, güçlü adamlar ve politikacıların çok özel yazlık toplantısında son konuşmasını yaptı.

Orada, araştırmasının küresel ısınma konusunda birçok insanı yanlış yöne sevk ettiği için özür diledi.

Al Gore, kendisini küresel ısınma kampanyasına yönlendiren adamı onurlandıran ilk Roger Revel Ödülü'nü aldı.


Revel, ölmeden önce bunun asılsız bir alarm ve bilimin hatalı olduğunu anlamıştı. Küresel ısınma korkusunun ardındaki bilim, açıkça yanlış ve düzeltilmeli. Bu yüzden onu düzeltmek için gece gündüz çalışıyorum.


Merak ediyorum, bu konuda neden hiç tartışmazdı?


Şey, çünkü kaybedeceğini biliyor. Açıkçası, bence o… sanırım artık bunun yanlış olduğunu fark etmiş durumda; fakat arkasından sürüklediği bir çevre gündemi var ve ondan kopmak istemiyor. Buna çok yatırım var.


Kaynak :

29.03.2009

Yorumlar


● “Uyuyan milletler ya ölür ya da köle olarak uyanır” - Nutuk (Atatürk)

 

● Önce seni görmezden gelirler, Sonra sana gülerler, Sonra sana saldırır ve seni yakmak isterler. Sonra da anıtını dikerler. (Nicholas Klein)

● Alay etmek baskı gibidir. Uygar bir ülkede bir hareket, alay edilerek yok edilemediğinde yavaş yavaş saygı görmeye başlar (Mahatma Gandhi)

● Ülkenin senin için ne yapabileceğini değil, senin ülken için ne yapabileceğini sor (J.F.Kennedy)

bottom of page