top of page

"Doktorlar ÖLÜMLERDEN Kazanıyor" - Palyatif Bakım Uzmanı Dr. Matthias Thöns

Güncelleme tarihi: 18 Tem 2021



Alman "Der Spiegel" Dergisi


Para hırsından şikayet eden Doktor :

"Doktorlar ölümlerden kazanıyor."

27.08.2016


Palyatif bakım uzmanı Matthias Thöns, Almanya'da ölüm döşeğindeki hastaların kötü tedaviye maruz kaldığına inanıyor. Bunu da birçok doktorun kazanç hırsıyla ilişkilendirerek şikayetini SPIEGEL'de dile getiriyor.


Matthias Thöns,

Modern tıpta olanlar genellikle insanlık dışıdır.

diyor.


Kuzey Ren-Vestfalya'dan palyatif bakım uzmanı SPIEGEL'in güncel sayısında

Uygulanan tedavilerin, ölmekte olana faydası dokunmuyor, yaşam süresini de uzatmıyor, yaşam kalitesini de artırmıyor, sadece acı çekilmesine sebep oluyor.

dedi.


Her gün, tıp uzmanlarının hastalara yanlış umutlar verdiğini görüyor.

Thöns,

Bunu kabullenmek istemezsiniz, çünkü doktorları birer cankurtaran ve kahraman olarak bilirsiniz. Ama onlar aynı zamanda iş insanıdırlar. Doktorlar ölümlerden kazanır.

diyor Thöns. (Röportajın tamamını SPIEGEL'ın yeni sayısından okuyabilirsiniz.)


Buna örnek, doktorlar ve ilaç şirketleri arasındaki iş bağlarıdır:

İlaç endüstrisi, bize, doktorlara satışlardan pay vererek ustaca bir hamle yaptı. Bazı pahalı ilaçları reçete ederken, hasta, genellikle ilaç şirketinin bir çalışmasına dahil edilmiş olur.

Bunu yapmak için doktorun düzenli olarak sadece birkaç formu doldurması gerekir ve hasta başına ortalama 670 Euro alır.


Thöns,

7.000 euro ödenen tedavi reçeteleri var. Bir doktorun belirli bir tedaviyi reçete etmesi karşılığında birkaç bin euro alması mümkün değildir. Bu, benim gözümde cezai işlem gerektiren bir suçtur, yani rüşvet almaktır.

dedi.


49 yaşındaki Thöns, neredeyse 20 yıldır Dortmund yakınlarındaki Witten'de yerleşik bir palyatif doktor.


Almanya'da, Haziran sonunda ilk defa 54 ilaç şirketi doktorlara ne kadar para ödediklerini açıklamak zorunda kaldı. 2015 yılında, 575 milyon Euro, 71.000'den fazla doktor ve eczacıya birlikte 6.200 tıp kurumuna aktı.


SPIEGEL ONLINE ve "Correctiv" araştırma merkezi, ilaç ödemelerinden yararlanan 20.000'den fazla doktorun adlarını içeren bir veri tabanı oluşturdu. Her internet kullanıcısı artık bu veri tabanında isim, şehir ve posta koduna göre doktor arayabilir. Ancak Thöns tarafından eleştirilen çalışmaların ücretleri burada görünmüyor, çünkü ilaç firmaları buna dair detaylı bir bilgi yayınlamadı.


Kaynak :

908 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page