top of page

17 Mart Raporu

Güncelleme tarihi: 5 Nis 2020

İspanya’nın Malaga şehrindeki bir hastane doktoru, Twitter'da insanların şu anda panik ve sistemik çöküşten dolayı virüsden daha fazla ölme olasılığının olduğunu yazıyor. Hastaneler soğuk algınlığı, grip ve muhtemelen covid-19 tarafından aşırı yüklendi ve bu sebeple doktorlar kontrolü kaybetmiş olabilir.


Ölümcüllük profili virolojik açıdan şaşırtıcı olmaya devam etmektedir, çünkü influenza-grip virüslerinin aksine çocuklar etkilenmezken, erkekler kadınlardan iki kat daha fazla etkilenmektedir. Öte yandan, bu görünüm, çocuklar için sıfıra yakın ve 75 yaşındaki erkekler için aynı yaştaki kadınların neredeyse iki katı olan doğal ölümcüllük profiline karşılık gelir.


Hastalığın tehlikesini değerlendirmedeki belirleyici faktör, medyada sık sık bahsedildiği gibi, test pozitif kişilerin ve ölenlerin sayısı değil, aslında beklenmedik şekilde gelişen veya zatürreden ölen (aşırı mortalite-ölüm) insanların sayısıdır. Şimdiye kadar bu değer çoğu ülkede çok düşük kalmaktadır.


İsviçre’de bazı acil servisler çok sayıda kişinin test yaptırmak istemesi sebebiyle dolmuştur. Bu da mevcut durumun ilave olarak psikolojik ve lojistik (hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınması) bileşenine işaret etmektedir.


Floransa Üniversitesi'nden İtalyan immünoloji profesörü Sergio Romagnani, 3000 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, her yaştan test pozitif insanların % 50 ila 75'inin tamamen semptomsuz (belirti vermeyen) kaldığı sonucuna varmıştır-tahmin edilenden çok daha fazla.


Kuzey İtalyan yoğun bakım ünitelerinin kış aylarında doluluk oranı tipik olarak zaten % 85 ila 90'dır. Mevcut hastaların bazıları veya birçoğu şimdiye kadar test pozitif olabilir. Bununla birlikte, beklenmeyen ek pnömoni-zatürre vakalarının sayısı henüz bilinmemektedir.




58 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page