top of page

22 Mart Raporu

Güncelleme tarihi: 5 Nis 2020

Profesörler Ioannidis ve Bhakdi'nin de gösterdiği gibi, Güney Kore ve Japonya gibi karantina kararı almayan ülkeler Covid-19 ile bağlantılı olarak sıfıra yakın aşırı ölüm yaşadı, Diamond Princess gemisi ise mil başına aralıkta ekstrapole (tahmin olarak yürütülmüş) ölüm oranı yaşadı, yani bu da mevsimsel grip seviyesinde veya altında bir oran ortaya koymaktadır.


İtalya'daki şu anki test pozitif ölüm rakamları, İtalya'daki günlük toplam (~1.800) ölümlerin % 50'sinden daha azdır. Dolayısıyla, normal günlük ölümlerin büyük bir kısmının artık sadece “Covid19” ölümleri (pozitif test ettikleri gibi) olarak sayılıyor olması muhtemeldir. İtalyan Sivil Savunma Hizmetleri Başkanı'nın vurguladığı nokta budur.


Bununla birlikte, şimdiye kadar, İtalya'nın kuzeyindeki bazı bölgelerin, yani en zorlu karantina önlemleriyle karşı karşıya kalan bölgelerin, günlük ölüm rakamlarında belirgin bir artış yaşadıkları açıktır. Lombardiya bölgesinde, test pozitif ölümlerin %90'ının yoğun bakım ünitelerinde değil, daha çok evde meydana geldiği bilinmektedir. Ve %99'dan fazlasının önceden mevcut ciddi sağlık sorunları vardır.


Profesör Sucharit Bhakdi karantina önlemlerini “işe yaramaz”, “kendini yıkıcı” olarak nitelendirmektedir. Bu nedenle, son derece rahatsız edici soru, önceden mevcut birden fazla sağlık durumuna sahip bu yaşlı, izole, yüksek stresli insanların artan ölüm oranının aslında hala yürürlükte olan haftalarca süren karantina önlemlerinden mi kaynaklanabileceği sorusudur.


Eğer öyleyse, tedavinin hastalıktan daha kötü olduğu vakalardan biri olabilir. (aşağıdaki son güncellemeye bakın: ölüm sertifikalarının sadece %12'si neden olarak koronavirüsü göstermektedir.)



İsviçre'de şu anda, ileri yaşlı ve / veya önceden var olan sağlık durumları nedeniyle “yüksek riskli hastalar” olan 56 ölüm vardır. Gerçek ölüm nedenleri olarak ise virüs bağlantılı bir durum ortaya çıkmamıştır.


İsviçre hükumeti, İsviçre'nin güneyindeki (İtalya'nın yanında) durumun “dramatik” olduğunu iddia etti, ancak yerel doktorlar bunu reddetti ve her şeyin normal olduğunu söyledi.


Basın raporlarına göre, oksijen şişelerinin az olduğu söylendi. Bununla birlikte, bu durum yüksek kullanımdan değil gelecekteki olası kıtlığa karşı yapılan stoklamalardandır.


Birçok ülkede, zaten doktor ve hemşire sıkıntısı artmaktadır. Bunun nedeni, testleri pozitif çıkan sağlık çalışanlarının, birçok durumda tamamen veya büyük ölçüde semptomsuz (hastalık belirtisi göstermeden) kalsalar bile, kendilerini karantinaya almaları nedeniyledir.


Imperial College London'da yapılan bir model çalışmayla, İngiltere'de “Covid-19'dan 250.000 ila 500.000 arasında ölüm vakası ön görülmüştür. Ancak çalışmayı yapanlar bu ölümlerin çoğunun normal yıllık ölümlere ek olarak değil, yıllık İngiltere'de yaklaşık 600.000 kişi olan ölüm sayısının içinde bir sayı olduğunu söylemişlerdir. Başka bir deyişle, aşırı (beklenin üzerindeki) ölüm sayısı düşük kalmıştır.


İtalyan Profesör Walter Ricciardi'ye göre, "ölüm sertifikalarının sadece %12'si koronavirüsten doğrudan bir nedensellik gösterdi", ancak kamuya açıklanan raporlarda "hastanelerde ölen herkes koronavirüsten ölüyor" şeklinde bir yaklaşım vardır.



15 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page